‘De volgende stop is Kfar Habad’, werd in het Hebreeuws door de trein gebruld. Het is in totaal acht minuten met de trein vanuit Tel Aviv, de verwesterde stad met haar gouden stranden. Maar die acht minuten zijn een wereld van verschil. Net stond ik nog tussen soldaten, schaars geklede meisjes en toeristen. Nu sta ik hier tussen de “zwarte hoeden” en meisjes met lange rokken te wachten om uit te stappen. Kfar Habad betekent letterlijk ‘Chabad dorp’. Het is de thuishaven van veel Israëlische Chabad aanhangers. En het is de thuisbasis van mijn vriend, die vernoemd is naar de laatste rebbe: Menachem Mendel Schneerson.

Gefascineerd was ik, toen ik rondkeek. Het was een totaal andere wereld. Overal waar ik keek zag ik foto’s van de rebbe. Aan lantaarnpalen, op billboards in de ramen van huizen en zelfs in de kinderwagens van passerende moeders. Dit vervolgde zich ook in de huizen. De rebbe was werkelijk overal. Er gingen verschillende vragen door mij heen: ‘Wie was deze man?’, ‘Wat maakt hem zo bijzonder?’ en ‘wat is Chabad nou eigenlijk?’

Dit is dan ook de reden dat ik dit blog schrijf. In Nederland hebben wij ook een actieve Chabad gemeenschap, en ik ben opzoek naar het gene dat deze orthodox joodse stroming zo bijzonder maakt. De komende weken ga ik opzoek naar antwoorden door middel van reportages, interviews en onderzoeken.

img_1121
Mijn naam is Jaël Niesink (20) en ik ben momenteel tweedejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ooit hoop ik Olaf Koens of Monique van Hoogstraten op te mogen volgen als Midden-Oosten correspondent. Met dit blog maak ik mijn eerste stappen richting de onderzoeksjournalistiek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s